Plaatsen en streken in de Dominicaanse Republiek

Binnen de Dominicaanse Republiek zijn er een redelijk aantal steden te vinden die noemenswaardig zijn. Sommige plaatsen hebben duidelijke toeristische waarde en daarom ook een vakantiebestemming binnen het aanbod van de Nederlandse en Belgische touroperators. Andere steden zijn minder toeristisch maar daardoor zeker niet minder interessant.

Op deze pagina hebben we een aantal steden, streken en eilanden in de Dominicaanse Republiek op een rijtje gezet die absoluut een vermelding waard zijn. Als je de kans krijgt probeer dan tenminste één, maar liever meer van deze plaatsen te bezoeken tijdens je vakantie in de Dominicaanse Republiek.Bayahibe

In het zuidoosten van de Dominicaanse Republiek ligt Bayahibe. Dit van oorsprong vissersdorpje is tegenwoordig een gegeerde bestemming voor toeristen die van een zon- zee- en strandvakantie houden. Vooral liefhebbers van de duiksport kunnen hier hun hart ophalen. Dit komt door de kalme heldere wateren en de unieke duiklocaties. Er zijn hier in totaal twintig officiële duiklocaties waaronder een aantal scheepswrakken. Het bekendste wrak is de ‘Atlantic Princess’. Dit passagiersschip ligt relatief dicht voor de kust en het schip ligt middenin een rif. Daardoor is niet alleen het wrak interessant, maar ook de directe omgeving onderwater herbergt veel zeeleven. Tijdens een tropische storm in 2008 is dit schip gezonken in slechts 20 minuten tijd. Veel ruimtes zijn vellig om als duiker te betreden, alleen de machineruimte onderin het schip is gevaarlijker om te betreden. Ook kun je hier zwemmen met dolfijnen en andere watersporten beoefenen.

Vanuit Bayahibe vertrekken ook schepen naar het eiland ‘Saona’ Dit kleine eiland lijkt model te hebben gestaan voor de typisch ansichtkaartafbeeldingen van eilanden in een tropisch gebied. Witte stranden en palmbomen sieren de directe kustlijn van het eiland en op het eiland zelf is een rijke flora en fauna te vinden. Ook de afbeelding van het onbewoonde eiland met palmbomen en hagelwitte stranden die de chocoladereep ‘Bounty’ gebruikt in haar reclames vindt hier zijn oorsprong. Naast de hierboven genoemde bezienswaardigheden zullen ook liefhebbers van zeevissen zich hier prima vermaken. Samen met de op toerisme gerichte faciliteiten maakt dit van Bayahibe een uitstekende vakantiebestemming.

Santo Domingo

Met drie miljoen inwoners is Santo Domingo de grootste stad van de Dominicaanse Republiek. Dit is dan ook de hoofdstad van het land. Als je een rondreis maakt mag je deze grote stad zeker net overslaan, maar houdt er rekening mee dat een grote stad van deze omvang een hoop plaatsen heeft waar je als toerist beter niet komt. De belangrijkste reden is vaak je eigen veiligheid. Een onwennige toerist kan als een rode lap op een stier werken voor mensen die kwaadwillend zijn. Toch heeft de stad ook nog tal van bezienswaardigheden die zeker de moeite van het bezoeken waard zijn. Zo is de oude binnenstad enorm interessant. De stad heeft een lange geschiedenis en in het straatbeeld zie je duidelijk de Spaanse elementen in de architectuur. Hier staat ook het Alcázar de Don Diego Colón; het paleis dat is gebouwd door Don Diego Columbus. Zoals de naam al doet vermoeden gaat het hier om een familielid, de oudste zoon, van de beroemde ontdekkingsreiziger. In het gebouw is een museum waar je meer te weten kan komen over de geschiedenis van de Dominicaanse Republiek. Ook het Nationaal Pantheon kent een lange geschiedenis. Eerst als jezuïetenkerk en later als Nationaal Mausoleum waar belangrijke en bekende inwoners van het eiland hun laatste rustplaats hebben gekregen. Een ander hoogtepunt in de hoofdstad is de ‘Catedral de Santa María de la Encarnación de Santo Domingo’, de Kathedraal van Santo Domingo. Naast de kathedraal zijn er ook leuke winkels te vinden. Bezoek ook eens een juwelier. Je vindt hier sierraden waarin larimar is gebruikt. Dit blauwe steen komt alleen voor op de Dominicaanse Republiek.

Meer info: Santo Domingo informatie en Santo Domingo in één dag

Santo Domingo

Puerto Plata

Een andere plaats op de Dominicaanse Republiek die zeker de moeite van het bezoeken waard is, is het noordelijk gelegen Puerto Plata. Ook hier ligt een internationaal vliegveld en er zijn ook tal van resorts en hotels te vinden. Dat maakt het samen met de bezienswaardigheden en faciliteiten een prima plaats om te verblijven. Het historisch centrum wordt gekenmerkt door de vele leuke gekleurde huisjes en het oudste fort uit de nieuwe wereld, Fort San Felipe. Koning Filips de tweede uit Spanje heeft dit Fort nog laten bouwen. Het stamt uit de zestiende eeuw en is één van de kenmerkende sporen uit de koloniale periode van de Spaanse overheersing. Ook het ambermuseum is zeker een bezoekje waard. Hiermee wordt in dit geval niet gerefereerd naar de wasachtige brokken die afkomstig zijn uit het darmstelsel van potvissen, maar wel naar het barnsteen dat dezelfde naam draagt. Het barnsteen is versteend boomhars en in dit museum hebben ze prachtige exemplaren waarvan ook in de zeldzame kleur oranje. Naast deze bezienswaardigheden kunnen ook liefhebbers van natuur hun hart ophalen in Puerto Plata. Carretera Santiago-La Cumbre-Puerto Plata ligt namelijk middenin deze plaats en het is een natuurgebied van eenentwintig vierkante kilometer. Dit relatief kleine natuurgebied is vooral bekend om zijn unieke ecosysteem. Daarnaast zijn er ook nog andere bezienswaardigheden in deze plaats. Samen met al deze elementen en de faciliteiten voor toeristen maakt dit van Puerto Plata een uitstekende plaats voor een vakantie in de Dominicaanse Republiek.

Puerto Plata

Sosúa

In het noorden van de Dominicaanse Republiek ligt Sosúa. Deze plaats ligt niet ver van Gregorio Luperón International Airport. Door zijn gunstige ligging aan zee en niet ver van deze luchthaven is Sosúa een geliefde bestemming voor toeristen geworden. Er zijn hier dan ook tal van resorts te vinden waar het goed toeven is voor te vakantieganger. El Batey is het voornaamste toeristengebied. Hier ligt dan ook het strand Playa Sosúa. In de vorige twee decennia, in de jaren negentig en de eerste tien jaar van het jaar 2000, was deze plaats ook vooral geliefd bij het sekstoerisme. Aan het einde van het vorige decennium is men echter begonnen om deze industrie te weren. De baai van Sosúa zorgt voor een mooie locatie met rustig water en mooie uitzichten. Naast een verfrissende dip in het water kun je hier ook uitstekend snorkelen en duiken. Tijdens de winter kun je hier ook walvissen spotten. Sosúa is één van de eerste toeristenplaatsen op de Dominicaanse Republiek. Al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw probeert men hier de reizigers een aangenaam verblijf voor te schotelen.

Punta Cana

In dit overzicht mag Punta Cana niet ontbreken. Punta Cana heeft zijn naam te danken aan het suikerriet dat hier op de oostelijke punt van de Dominicaanse Republiek groeit. De suikerrietvelden zijn niet de reden dat deze locatie geliefd is bij toeristen. Het zijn vooral de tot de verbeelding sprekende lange stranden die hier in overvloed aanwezig zijn die ervoor hebben gezorgd dat hier tegenwoordig veel faciliteiten te vinden zijn die het voor bezoekers aantrekkelijk maken om hier te verblijven. Zo is er een groot internationaal vliegveld in deze regio waardoor deze goed bereikbaar is. Ook zijn er tal van hotels en resorts die vaak een ‘all-inclusive’ arrangement aanbieden waarbij de bezoekers niets tekortkomen.

Het klimaat in Punta Cana is ook erg aangenaam. Het hele jaar door liggen de gemiddelde tempraturen tussen de 25 en 35 graden Celsius. Wel dien je er rekening mee te houden dat halverwege juni tot halverwege oktober wat meer neerslag is en dat er een kans is op orkanen en tropische stromen. Naast de witte stranden met karakteristieke palmbomen is er in Punta Cana zelf niet heel veel te vinden om te bezoeken. Iets verderop in de regio vind je wel twee nationale parken die vanuit deze plaats goed bereikbaar zijn. Punta Cana verleent zich dan ook vooral uitstekend voor de liefhebbers van zon zee en strand. De luxe resorts met de all-in formules zorgen ervoor dat je hier kunt genieten van een vakantie waar je heerlijk tot rust kunt komen en kunt ontsnappen aan de dagelijks sleur.

Meer info: Punta Cana voor beginners

Punta Cana

Cabarete

Een andere plaats dat geliefd is door toeristen vanwege zijn gunstige ligging aan een baai is Cabarete. Deze plaats ligt op het noordelijk deel van de Dominicaanse Republiek. Van oorsprong is dit een vissersdorp. Het plaatsje is geliefd vanwege zijn mooie baai met witte stranden, maar ook vanwege de koraalriffen die hier te vinden zijn voor de kust. In het verleden hadden deze wel te lijden onder de visserij, maar sinds de opkomst van het toerisme zijn veel vissers gaan werken in de toeristenindustrie. De lonen liggen hier hogen en het bijkomend voordeel was dat de riffen minder te lijden hadden. Deze bestemming is ook erg geliefd bij surfers, windsurfers en kitesurfers. Wat verder uit de kust komen hogere golven voor waardoor deze takken van watersport een extra funfactor krijgen. Mede door de vaak wat jongere en sportievere watersporters is hier ook een rijk uitgaans- en nachtleven. Naast activiteiten op en aan het water zijn hier ook mooie grotten te bezoeken waar je tevens als liefhebber van canyoning prima aan je trekken zult komen. Cabarete is een mooie bestemming voor een verblijf waar je zowel lekker kunt rusten als actief kunt zijn.

Samaná

In het noorden van de Dominicaanse Republiek ligt het schiereiland Samaná. In dit gebied zijn veel stranden te vinden. Zeker het stadje Santa Bárbara de Samaná is erg geliefd bij toeristen. Natuurlijk door de vele stranden, maar ook door het kleurrijke pallet dat het stadje te bieden heeft door de veel verschillend gekleurde huisjes. Ook is dit de plaats waar Columbus het laatst heeft aangemeerd voordat hij het Amerikaanse continent ontdekte. De katholieke kerk van Santa Bárbara de Samaná is een werkelijk prachtig ogend kerkje doordat deze bijna verblindend wit is. Iets wat mooi contrasteert met de blauwe lucht op een zonnige dag. Net als de vele andere plaatsen en plaatsjes op de Dominicaanse Republiek is ook dit gebied ingericht om het de toerist te behagen. Je vindt hier goede resorts en prachtige stranden. Ook van hieruit vertrekken regelmatig schepen om walvissen te spotten.

Samaná

San Cristóbal

De stad San Cristóbal ligt in het zuiden van de Dominicaanse Republiek. Dit is niet een typische zon-, zee- en strandbestemming zoals we er hier al meer van hebben beschreven. Deze stad is vooral interessant om de bezoeken vanwege de ten noorden van deze stad gelegen Grotten van Pomier. Naast dat sommige van deze 55 grotten prachtige resultaten van een proces van miljoenen jaren door de natuur zijn ze vooral bekend door tekeningen die hier te vinden zijn. De Taino stam heeft vanaf zo’n tweeduizend jaar geleden hier zijn sporen nagelaten. Vele van de rotstekeningen vertellen hele verhalen waarmee het een grote archeologische waarde heeft. Dit zijn de namelijk de oudste min of meer gedocumenteerde sporen die er te vinden zijn over de geschiedenis van de Dominicaanse Republiek. De grotten werden ontdekt in 1851 en de tekeningen zijn gemaakt met houtskool. In totaal zijn er zo’n zesduizend tekeningen te vinden. De luchtvochtigheid en de ligging van bijna driehonderd meter onder de zeespiegel hebben ervoor gezorgd dat de afbeeldingen in uitstekende conditie verkeren. Hier maak je kennis met een stuk geschiedenis lang voor de nieuwe wereld zich hier manifesteerde.


Las Terrenas

We hebben het eerder al gehad over het schiereiland Samaná in het noorden van de Dominicaanse republiek. Een plaats die nog aparte aandacht behoeft is Las Terrenas. Deze ligt middenin het schiereiland op het noordelijk deel aan de kust. De alweer prachtige witte stranden gedecoreerd met de al even oogstrelende palmbomen zijn al een eerste reden om hier op bezoek te gaan. Er zijn hier ook veel resorts te vinden en er is ook een uitgebreid en rijkelijk uitgaansleven. Actieve watersporters of wannabee watersporters kunnen zich hier prima vermaken. Er wordt hier veel gesurft en als je het nog niet kunt, dan zijn er speciale surfscholen om de je de grondbeginselen aan te leren. Ook kun je hier zien hoe de Dominicaanse sigaren worden gemaakt. Er zijn fabriekjes waar je ook zelf een poging mag wagen. En ook, zoals wel op meer plaatsen in de regio, kun je vanaf hier meegaan op een schip om indrukwekkend grote walvissen te spotten.

Isla Catalina

Niet ver van de zuidoostkust van de Dominicaanse Republiek ligt het eilandje Isla Catalina. Het nog geen tien vierkante kilometer grote eilandje maakt deel uit van het nationaal park Cotubanamá. Je vindt hier een prachtig complex ecosysteem bestaande uit duinen, mangroven en koraalriffen. Het eiland is dan ook een geliefde bestemming bij ecotoeristen. Het diverse ecosysteem zorgt ook voor een brede variatie aan Fauna en Flora. Zo vind je er vele soorten vogels en tropische zeevissen. Isla Catalina maakt deel uit van de gemeente La Romana. Het eiland is dan ook het makkelijkste te bezoeken wanneer je vanuit deze plaats de boot neemt.

Santiago de los Caballeros

Santiago de los Caballeros ligt in het noorden van de Dominicaanse Republiek. Vaak wordt het gewoon kortweg Santiago genoemd. De stad ligt niet aan de kust, maar toch is het de moeite van het bezoeken waard. Het is de derde stad van het land met ruim zevenhonderdduizend inwoners. Wat de stad zo interessant maakt zijn de vele bezienswaardigheden die dateren uit de rijke geschiedenis. Waar veel steden op de Dominicaanse Republiek vooral sporen hebben Spaanse invloeden, hebben in deze stad ook een tijd lang de Fransen dienst uitgemaakt. Bovendien was het lange tijd de hoofdstad van het eiland. Je vindt hier onder meer het zestig meterhoge Trujillo’s monument voor vrede. Daarmee is dit het hoogste gebouw van het land. Nadat Trujillo overleed werd de naam van het monument veranderd in ‘Monumento de los héroes de la Restauración’. Dit wil zoveel zeggen als ‘Monument voor de helden van de Restauratie’; een periode die refereert naar de onafhankelijkheidsstrijd met de Spanjaarden in 1865. Het is een beetje een recordstad. Naast het hoogste gebouw ligt hier ook net buiten de stad de hoogste berg Pico Diego de Ocampo die een hoogte heeft van 1249 meter en bovendien in een prachtig natuurgebied ligt. Ook hebben we hier de langste brug van het land. De Puente de los Patiños verbindt de oevers van de Rio Yaque del Norte. Verdere bezienswaardigheden zijn de ‘Kathedraal Santiago Apóstol el Mayor’ en de ‘Fortaleza San Luis’. Er zijn ook nog een aantal musea te vinden in Santiago de los Caballeros.

La Romana

Eén van de wat grotere steden van de Dominicaanse Republiek is La Romana. Deze stad ligt aan de zuidoostkust van het eiland. Een lange geschiedenis is er in de stad zelf niet te vinden. De stad werd gesticht in 1897 vanwege de economische mogelijkheden in de regio. Destijds werd hier veel olie gevonden. Dat is de reden waarom deze stad redelijk snel gegroeid is. Na de olie kwam de suikerindustrie hier op gang tot er in de jaren zeventig van de vorige eeuw werd begonnen met het bouwen van toeristenresorts. Hiermee is het ook één van de eerste plaatsen die zich heeft gefocust op de toeristenindustrie. Eén van de bezienswaardigheden die je hier zeker met bezoeken is Altos de Chavón. Dit is een dorpje dat erg doet denken aan een Dorpje aan de middellandse zee. Het is bovendien prachtig gelegen aan de rivier de Chavón. Ook vind je hier een cultureel centrum, een archeologisch museum en een amfitheater. Ze hebben echt hun best gedaan om een mediterraan plaatsje uit de zestiende eeuw na te maken. Apart zo in de Caraïben, maar toch ook passend.

La Romana