Bezienswaardigheden en excursies in de Dominicaanse Republiek

In een land als de Dominicaanse Republiek is voldoende te zien en te doen. De historie van het land, de nadrukkelijk aanwezige eigen cultuur en natuurlijk de indrukwekkende natuur bieden samen heel veel mogelijkheden om van alles te gaan bezichtigen en ondernemen als je een vakantie in de Dominicaanse Republiek viert. Sommige bezienswaardigheden kun je gemakkelijk op eigen houtje bekijken, maar veel mensen kiezen voor georganiseerde excursies. Die kun je via de lokale vertegenwoordiging van je reisorganisatie of bij diverse boekingssites reserveren als je dat wilt.

Op deze pagina hebben we een gevarieerd overzicht gemaakt van bezienswaardigheden in de Dominicaanse Republiek die volgens ons de moeite waard zijn.

Regel je tickets en tours

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in de Dominicaanse Republiek bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in de Dominicaanse Republiek.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in de Dominicaanse Republiek
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in de Dominicaanse Republiek via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in de Dominicaanse Republiek via Tiqets

Altos de Chavón

Op iets meer dan honderd kilometer van de hoofdstad Santa Domingo, bevindt zich het prachtige dorpje Altos de Chavón. Het is op zijn minst een bijzonder dorpje in de Dominicaanse Republiek. Hoewel we hier namelijk spreken van een oud mediterraans dorp, werd het werkelijk pas in 1976 gebouwd. Het initiatief tot het bouwen van een zestiende eeuws dorp was afkomstig van Charles Bludhorn, een in Oostenrijk geboren Amerikaanse industrialist. Het ontwerp van het dorp werd gemaakt door Jose Antonio Caro en Roberto Coppa. Inmiddels is het dorpje Altos de Chavón uitgegroeid tot een cultureel centrum met daarin een archeologisch museum, een kerk, ambachtelijke werkplaatsen, winkels, kunstgalerijen, een opleidingsinstituut, restaurants, bars en een amfitheater waar regelmatig optredens worden georganiseerd.

Los Haitises

Het nationale park Los Haitises staat bekend om zijn diversiteit. Het park heeft bijvoorbeeld mangroves, bergen, grotten met daarin tekeningen van de Taino bevolking , eilanden, een subtropische bos, prachtige baaien zoals de San Lorenzo Bay en een grote diversiteit aan vogels en zoogdieren. ‘Parque Nacional Los Haitises’ werd ergens in 1976 opgericht om de natuur en het leven daarin te beschermen. Ook nu mag het park door een bepekt aantal mensen bezocht worden. De meeste bezoekers arriveren per boot vanuit Sabana de la Mar in Los Haitises, maar je kunt er ook met de auto naartoe.

Ontdek Santo Domingo op de fiets

Als je Santo Domingo bezoekt dan is een fietstocht een hele leuke manier om de stad te ontdekken. Je gaat gedurende anderhalf uur op pad met een lokale gids die alle ins en outs van de stad kent. Natuurlijk spreekt deze gids Engels, zodat hij de deelnemers alles kan vertellen over de bezienswaardigheden en de verschillende plekken die onderweg te zien zijn. De fietstours starten in de ochtend en reserveren is verplicht. Je betaalt pas ter plaatse en je mag altijd gratis annuleren of wijzigen. Soms zit het weer tegen en heb je geen zin om deel te nemen, dan kun je gewoon een andere datum kiezen of je boeking helemaal annuleren. Wie niet bang is van een beetje regen die kan een gratis poncho krijgen als dat nodig is.

Plekken die je onder andere zult zien zijn Colon Park, Nuestra Señora de la Encarnacion Kathedraal, Muralla Colonial, Fuerte San Jose, Estatua de Montesinos, Calle las Damas en Plaza España.

Reserveer hier je Santo Domingo fietstocht

Ontdek Santo Domingo op de fiets

Isla Catalina

Het kleine tropische eilandje Isla Catalina is een parel van de Dominicaanse Republiek. Isla Catalina ligt aan de zuidelijke kust van de Dominicaanse Republiek op minder dan drie kilometer uit de kust. Veel bezoeker komen naar dit idyllische eiland om er te duiken, snorkelen of gewoon genieten van de rust. De rust wordt op sommige dagen enigszins verstoord als er een cruiseboot arriveert. Het eiland is ook iets minder dan tien vierkante kilometer groot en onbewoond. Isla Catalina is een beschermd natuurgebied en onderdeel van het nationale park Cotubanamá.

Het historische centrum van Puerto Plata

Dankzij het zestiende eeuwse fort ‘Fortaleza San Felipe’, wordt de geschiedenis van de door Bartholomeus Columbus opgerichte Puerto Plata in leven gehouden. Op loopafstand bevindt zich het standbeeld van de militaire leider en held Gregorio Luperon. In het historische centrum tref je nog veel Victoriaanse gebouwen die geschilderd zijn in allerlei kleuren. Het leven gaat hier in een rustiger tempo voorbij, waarbij de ouderen zich graag scharen in en rond de schaduwrijke plekken van Parque Central. In het centrum zijn leuke winkeltjes te vinden, ateliers van uiteenlopende kunstenaars en natuurlijk diverse tabakszaken die de meest forse sigaren verkopen. Evenredig aan de boulevard ligt het heerlijke fijne zandstrand van Puerto Plata.

Cueva de las Maravillas

In het jaar 1926 werden er verschillende grotten ontdekt met tekeningen op de wanden. Enig onderzoek heeft uitgewezen dat deze tekeningen gemaakt zijn door de Taino indianen. Deze bevolkingsgroep werd ook aangetroffen door Christoffel Columbus toen hij in 1492 voet aan land zette. Sinds 2003 zijn de grotten ‘Cueva de las Maravillas’ opengesteld voor bezoekers. Vertaald betekend ‘Cueva de las Maravillas’ Grot der Wonderen. Middels een vijf-en-twintig meter diepe uitgestippelde route, wandel je langs allerlei mythologische tekeningen uit de geschiedenis. En ook de grillig gevormde stalagmieten en stalactieten zijn bewonderenswaardig. De tocht is onder begeleiding en duurt ongeveer een uur. Voor fysiek beperkte personen is er een lift en zijn er loopbruggen toegankelijk.

Kathedraal van Santo Domingo

Al in de eerste helft van de zestiende eeuw werd er in de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek een prachtige kathedraal gebouwd. Het initiatief was afkomstig van paus Julius II. In het ontwerp van Alonso Rodriguez zijn duidelijke kenmerken van gotische, mudéjar en renaissance stijlen te ontdekken. In de kathedraal van Santo Domingo tref je een aantal waardevolle religieuze schilderijen, antieke altaarstukken en grafstenen. Voor enige tijd werden hier zelfs de overblijfselen van Christoffel Columbus bewaard. ‘Catedral de Santa María de la Encarnación de Santo Domingo’ ligt in de oude wijk Barrio, naast het Columbus park.

Kathedraal van Santo Domingo

Fortaleza Ozama

Het koloniale fort ‘Fortaleza Ozama’ werd omstreeks het begin van de zestiende eeuw gebouwd. Het fort had als functie om de stad te beschermen tegen aanvallen van buiten. De naam van het fort is terug te leiden naar de nabij gelegen Ozama rivier. In het fort zijn nog altijd de ruimte aanwezig waar gevangen werden vastgehouden. Een van die gevangenen was ooit Christoffel Columbus. Fortaleza Ozama is te vinden aan de Calle Las Damas in het oude centrum van Santo Domingo.

De stranden van Punta Cana

De meeste toeristen komen naar de Dominicaanse Republiek om de prachtige mooie stranden met palmbomen. Het lichte zand steekt dan ook bijzonder fraai af tegen de azuurblauwe zee. Volgens velen liggen de mooiste stranden in de buurt van Punta Cana. Niet voor niets dat de gehele kustlijn hier vol staat met luxe resorts en ander hotel accommodaties. Daarnaast worden er aan de stranden van de Punta Cana ontzettend veel activiteiten georganiseerd en kun je er verschillende watersporten beoefenen. Het meest bekende stranden van Punta Cana zijn Bávaro, Playa Juanillo, Playa el Macao en Playa Punta Cana.

De stranden van Punta Cana

Acuario Nacional

Om de vele vissoorten en kleurrijk koraal rondom de Dominicaanse Rebuliek te kunnen bewonderen, hoef je niet per se te kunnen duiken of te snorkelen. In het nationaal aquarium ‘Acuario Nacional República Dominicana’ in Santo Domingo zijn namelijk heel veel uiteenlopende vissen, schildpadden, haaien en andere zeedieren van dichtbij te bewonderen. Vooral de tunnel waardoor je onder het water door kunt lopen is een bezienswaardigheid.

Monumento de Santiago

In het centrum van de stad Santiago de los Caballeros werd omstreeks 1944 het monument ‘Monumento de la Paz de Trujillo’ gebouwd.Vertaald betekent dit ‘monument van de vrede van Trujillo’. Het is een herdenking aan de helden die vochten tijdens de Dominicaanse onafhankelijkheidsoorlog, waarbij men streed tegen de Haïtianen om er vervolgens de Dominicaans Republiek te kunnen stichten. De inhuldiging van het zeventig meter hoge monument vond echter pas in 1953 plaats. Sindsdien is het ‘Monumento de Santiago’ het symbool en de trots van de stad. Binnen in het gebouw is een museum over de onafhankelijkheidsoorlog te bezoeken Het omliggende park is een geliefde plek om ‘s avonds met vrienden af te spreken.

Las Galeras

Het kleinschalige voormalige vissersdorp Las Galeras is bijzonder populair bij toeristen. Las Galeras is gelegen op het schiereiland Samaná, in het noordoosten van de Dominicaanse Republiek. In Las Galeras tref je één van de mooiste stranden van de Dominicaanse Republiek, namelijk La Playita. De rust van het eiland en het gebrek aan massa toerisme is een verademing in vergelijking tot de meer bekendere toeristische bestemmingen in de Dominicaanse Republiek. Je kunt er behalve zon, zee, strand en natuur ook dagelijks deelnemen aan allerlei excursies, waaronder het bezoeken van grotten en mangroves, snorkelen, duiken, walvissen spotten, Jeep safari’s en Deep Sea Fishing.

Paleis van Diego Columbus

Het Alcázar de Don Diego Colón dat ook wel kortweg Alcázar de Colón genoemd wordt is een voormalig paleis en woonresidentie van de zoon van Christoffel Columbus, Diego Columbus. Na diens benoeming tot gouverneur van de ‘nieuwe wereld’, waartoe de Dominicaanse Republiek destijds behoorde, moest er namelijk een passende woning voor hem worden gebouwd. De bouw nam vier jaar in beslag. Uiteindelijk kon Diego Columbus in 1514 het meer dan vijftig kamers tellende paleis aan de Plaza España betrekken. Sinds 1990 is dit prachtige voorbeeld van Spaanse koloniale architectuur als nationaal opgenomen in de werelderfgoederen lijst van Unesco.

Paleis van Diego Columbus

Het Cibaodal

Het minder ontdekte binnenland van de Dominicaanse Republiek heeft heel wat moois te bieden. Het veelzijdige Cibaodal, wat ten oosten van Santiago de los Caballeros is gelegen, heeft de gemiddelde avonturier veel te bieden. Dit gebied bestaat voornamelijk uit rivieren, bergen, idyllische dorpjes en de vele cacao-, koffie- en tabaksplantages. Tijdens het bezoeken van zo’n plantage kom je oog in oog te staan met jarenlange tradities en de eeuwen oude cultuur van het land. Een bijzondere aanvulling op de veelal met zon, zee en strand gevulde dagen.

Los Tres Ojos

Duizenden jaren gelegen is het nationale park ‘Los Tres Ojos’ gevormd door het ineenstorten van ondergrondse grotten. Delen van ondergrondse rivieren kwamen hierdoor bloot te liggen als meren en ook de karakteristieke grillig gevormde ondergrondse kalkstenen grotten werden zichtbaar. Middels een pad door Los Tres Ojos, kom je langs meren die bekend staan als: Lago Azufre, La Nevera, Los Zaramagullones en El Lago de las Damas. Sinds 1972 is het nationale park ‘Los Tres Ojos’ een beschermd gebied en wordt het gezien als de “longen” van de stad Santo Domingo.

Basílica Catedral Nuestra Señora de la Altagracia

De moderne basiliek ‘Basílica Catedral Nuestra Señora de la Altagracia’ werd omstreeks 1954 gebouwd. Het voorkomen van deze basiliek is dan ook echt anders dan die je doorgaans in de Caraïben tegenkomt. Voor het ontwerp van de ‘Basílica Catedral Nuestra Señora de la Altagracia’ zijn de Franse architecten/kunstenaars André-Jacques Dunoyer de Segonzac en Pierre Dupré verantwoordelijk. Ooit stond er bovenop de hoogste boog een groot kruis. Vermoedelijk is deze verloren geraakt tijdens een orkaan.

Fortaleza San Felipe

In de gelijknamige hoofdstad en tevens noordelijke provincie Puerto Plato, staat aan de kust het monumentale fort ‘Fortaleza de San Felipe’. Dit fort werd omstreeks de tweede helft van de zestiende eeuw gebouwd in opdracht van Koning Filips II van Spanje. Als locatie verkoos men de ligging op de heuvel bij Puntilla del Malecón direct aan de Atlantische Oceaan. Behalve als verdedigingsfort heeft Fortaleza San Felipe ook gediend als gevangenis. Tegenwoordig is het fort ingericht als museum. Je kunt er onder andere militaire voorwerpen, wapens, landbouwwerktuigen, munten en een fantastische uitzicht bewonderen.


La Isabela

Het sfeervolle eilandje Isla Saona is erg geliefd bij natuurliefhebbers, rustzoekers en liefhebbers van mooie stranden. Isla Saona is middels het Catuanakanaal gescheiden van het vaste land bij de provincie La Altagracia. Dit deel van de Dominicaanse Republiek en het eiland Isla Saona behoren beiden tot ‘Parque Nacional Del Este’. In het vissersdorp Mano Juan tref je nog kleurrijke huisjes zoals je dat in de Caraïben verwacht. En de sfeer is er uitermate relaxt. Het is een aanbeveling waard om tijdens je bezoek aan Isla Saona te gaan snorkelen. De prachtige koraalriffen leveren je zeker waardevolle momenten op.

Faro a Colón

Behalve de vele historische bezienswaardigheden, zijn er in de hoofdstad Santo Domingo ook een aantal prachtige moderne attracties te bewonderen. Faro a Colón is hier een uitstekend voorbeeld van. Omstreeks 1852 ontpopte het idee om een monument te bouwen voor Christoffel Columbus in Santo Domingo. Dit idee werd opgepikt door de Amerikaan William Ellis Pulliam en uiteindelijk kreeg het plan echt vorm toen er in 1929 een ontwerp wedstrijd werd uitgeschreven. De inhuldiging van de vuurtoren van Columbus ‘Faro a Colón’ vond uiteindelijk plaats in 1992. In werkelijkheid doet het gebouw denken aan een enorm groot kruis. Hoewel het betwist wordt dat hier ook werkelijk de overblijfselen van Christoffel Columbus bewaard worden, is het mausoleum van de ontdekkingsreiziger Columbus in Faro a Colón te bezoeken.

Faro a Colón