Vakantie in de Dominicaanse Republiek

Dankzij het tropische klimaat is de Dominicaanse Republiek een zeer gewilde vakantiebestemming. Op pakweg tien uur vliegen kom je terecht op een plek waar de temperatuur vrijwel altijd tropisch is, waar het zeewater nooit koeler is dan 25 graden Celsius en waar vele kilometers aan fantastische zandstranden op je liggen te wachten. Er is de afgelopen decennia veel geld geïnvesteerd in het toerisme met als doel om op lange termijn grote aantallen toeristen naar de Dominicaanse Republiek te halen. Het toerisme is goed voor ongeveer een vijfde deel van de inkomsten van het land. Daarmee draagt het toerisme een serieus steentje bij aan de lokale economie, hoewel er nog zeker ruimte is om dit verder te optimaliseren. Dat kan door toeristen vooral ter plaatse meer geld te laten spenderen.



All-inclusive toerisme

Nederlandse toeristen die de Dominicaanse Republiek bezoeken kiezen vooral voor de strandbestemmingen, waarbij er zeer veel gekozen wordt voor grote hotelresorts. Het all-inclusive toerisme is veruit het populairste. Meer dan negentig procent van alle pakketreizen die naar de Dominicaanse Republiek geboekt worden kennen een all-inclusive concept. Het betreft vaak geen gewone all-inclusive vakanties meer, maar ultra-all-inclusive of vergelijkbare superlatieven om aan te duiden dat deze vorm van ‘alles inclusief’-vakanties verder gaan dan een gemiddelde all-in-pakketreis. Als je geen excursies maakt en geen gemotoriseerde watersporten doet dan heb je in heel veel resorts eigenlijk geen contant geld meer nodig. Eten, drinken, snacks, sport, spel en zelfs ongemotoriseerde watersporten zoals kanoën en snorkelen zijn vaak inbegrepen in de prijs. Ook de minibar op de hotelkamer is meestal gratis, inclusief sterke dranken zoals rum, vodka, whisky en gin.

Wil je je vakantie in de Dominicaanse Republiek naar een hoger niveau tillen? Kijk dan of je een ultra all inclusive vakantie in een van de topresorts van het land kunt boeken. Op het gebied van eten, drinken en extra’s (denk aan excursies) mag je dan nog meer van je hotel verwachten.

Voor toeristen is het ideaal, zo’n vakantie waarbij je vooraf eigenlijk al weet wat je kwijt gaat zijn. Als je een gunstige last minute vakantie naar de Dominicaanse Republiek weet te boeken dan kan een weekje naar deze bestemming zelfs goedkoper uitpakken dan Europese zonbestemmingen zoals Griekenland, Italië of Spanje.

De in het oosten gelegen regio Punta Cana is veruit de populairste vakantiebestemming binnen de Dominicaanse Republiek. Daarnaast doen ook plaatsen als Puerto Plata, Cabarete, Sosúa en Las Terrenas het goed. Het grote voordeel van Punta Cana is dat er goede vliegverbindingen vanuit zowel Nederland als België zijn naar het internationale vliegveld van Punta Cana. Binnen een half uur tot een uur nadat je de luchthaven verlaten hebt kun je al op het strand liggen.

All-inclusive toerisme

Op huwelijksreis?

Ga je op huwelijksreis naar de Dominicaanse Republiek? Weet dat je niet de enige bent. Op veel vluchten richting de Dominicaanse Republiek is het aantal pasgehuwden aanzienlijk hoger dan bijvoorbeeld het aantal gezinnen dat in hetzelfde vliegtuig zitten. Wie denkt vanwege de feestelijke omstandigheden als een VIP in het vliegtuig behandeld te worden die heeft het vrijwel altijd mis. Wil je meer luxe en comfort aan boord van je vlucht dan zul je daar net als anderen voor bij moeten betalen. Een gratis upgrade naar business class of premium klasse omdat je in je wittebroodsweken zit is niet vanzelfsprekend. Sterker nog: wie zeker wil zijn dat ze naast elkaar zitten die kan beter ervoor zorgen dat de plekken vooraf gereserveerd zijn. Dat kost bij de meeste luchtvaartmaatschappijen en tickets extra geld.

Gelukkig krijg je in de Dominicaanse Republiek zelf vaak wat meer honeymoongevoel. Sommige hotels doen uit zichzelf al wat extra’s in de vorm van een fles champagne (of cava) en vers fruit op de kamer bij aankomst, mits ze natuurlijk weten dat je op huwelijksreis bent. Zorg ervoor dat ze dat vooraf weten. Wil je een bruidsuite of andere speciale kamer boeken? Wees dan op tijd, want de vraag overstijgt in sommige periodes het aanbod. Om je huwelijksreis een speciaal tintje te geven kun je vaak optioneel allerlei dingen boeken of regelen zoals een diner bij kaarslicht op het strand, koppelmassages, romantische uitstapjes en nog veel meer. Informatie kun je opvragen bij het hotel en vaak ook via de lokale vertegenwoordiging van de reisorganisatie.

Vliegen naar de Dominicaanse Republiek

De manier om vanuit Nederland of België naar de Dominicaanse Republiek te reizen is per vliegtuig. Verschillende luchtvaartmaatschappijen bieden rechtstreekse verbindingen of vluchten met een overstap aan. In het geval dat je een rechtstreekse vlucht hebt dan kun je in ongeveer 10 tot 11 uur naar de Dominicaanse Republiek vliegen. Met een overstap ben je vaak minimaal drie tot vier uur aan extra reistijd kwijt. Hoeveel het uiteindelijk is ligt helemaal aan je route en de tijd die je tijdens de overstap hebt. Bij sommige vluchten is er geen sprake van een overstap, maar van een tussenlanding. Vooral bij TUI fly worden vluchten naar de Dominicaanse Republiek vaak gecombineerd met een andere bestemming. Daardoor heb je dan tijdens de heenreis of de terugreis vaak een tussenlanding. Je vliegt dan met hetzelfde vliegtuig door. Soms moet je tijdens de tussenstop tijdelijk van boord, soms moet je juist aan boord blijven.

Luchtvaartmaatschappijen waarmee je naar de Dominicaanse Republiek kunt vliegen zijn onder andere KLM en TUI fly (soms met een tussenlanding) als je rechtstreeks wilt vliegen. Met KLM kun je vanuit Amsterdam naar Santo Domingo of Punta Cana vliegen. TUI fly biedt vanuit Amsterdam vluchten aan naar Punta Cana. De Belgische zustermaatschappij TUI fly biedt vluchten aan vanuit Brussel naar de luchthaven van Santo Domingo en naar het internationale vliegveld van Punta Cana. Met een overstap naar de Dominicaanse Republiek vliegen kan ook. Je kunt dan bijvoorbeeld met Air France via Parijs vliegen, met Condor via Frankfurt vliegen of met bijvoorbeeld Delta via de Verenigde Staten vliegen. Air Europa en Iberia bieden vluchten via Madrid aan.

De prijzen voor losse vliegtickets naar de Dominicaanse Republiek beginnen vaak al rond of zelfs iets onder de 500 euro voor een retourticket in de goedkoopste maanden. Tijdens de duurste periodes, bijvoorbeeld rondom kerstmis en tijdens de schoolvakanties, betaal je vaak al meer dan duizend euro voor een retourticket met een gunstig reisschema.

Vliegen naar de Dominicaanse Republiek

Cruises

De Dominicaanse Republiek is een prima cruisebestemming. Verschillende cruisemaatschappijen bieden cruises aan die ook aanmeren in de Dominicaanse Republiek. Daarbij kunnen ze uit een aantal cruisehavens kiezen zoals Punta Cana, Santo Domingo, La Romana, Samana Bay, Isla Catalina en het in 2015 geopende Amber Cove bij Puerto Plata. Bij sommige plekken moet je met pendelboten van het cruiseschip naar de wal gebracht worden zoals Isla Catalina en Punta Cana. Op andere plekken kun je direct vanaf het schip de wal op, zoals in Amber Cove. De meeste cruises die naar de Dominicaanse Republiek varen die vinden plaats tussen december en mei. Van juni tot en met november is het door de weersomstandigheden op de Caribische Zee en de Atlantische Oceaan rustiger met de cruisevaarten.

Cruises

Autorijden in de Dominicaanse Republiek

Wil je zelf gaan autorijden in de Dominicaanse Republiek? Dat is geen enkel probleem. Je moet natuurlijk wel rekening houden met de lokale gewoontes en de wegomstandigheden, maar dat geldt voor iedere vakantiebestemming. Sommige mensen vragen zich voor hun vakantie af of het wel veilig genoeg is om als toerist rond te gaan rijden hier. Het antwoord is eigenlijk heel erg simpel: als Europese bedrijven het aandurven om ergens huurauto’s met volledige verzekering en zonder eigen risico aan te bieden, dan moet het wel veilig genoeg zijn. Het feit dat een gerenommeerd bedrijf als Sunny Cars volop huurauto’s aanbiedt in de Dominicaanse Republiek zegt voldoende.

Op het moment dat je gaat autorijden in de Dominicaanse Republiek is het belangrijk dat je vooral defensief gaat rijden. Je deelt de weg met mensen die het minder nauw nemen met de verkeersregels dan je thuis gewend bent, met fietsers (ja, ook op de snelweg!), met dieren en met voetgangers die soms totaal geen rekening houden met het andere verkeer. Wie echter oplettend rijdt die zal ook in de Dominicaanse Republiek probleemloos kunnen rondrijden. De wegen zijn soms goed en soms wat minder goed. Gaten in de weg en diepe kuilen direct naast de weg kunnen problemen opleveren als je ze niet op tijd ziet. Let vooral op met grote plassen na een flinke regenbui.

Het ’s avonds in het donker rijden is vaak wat minder aan te bevelen. Je zicht is dan slechter, terwijl goed zicht wel belangrijk is in verband met de staat van de weg en slecht zichtbare andere weggebruikers. Later op de dag is de kans ook groter dat je te maken krijgt met dronken medeweggebruikers. Men is er in de Dominicaanse Republiek niet vies van om met een slok op achter het stuur te kruipen.

Autorijden in de Dominicaanse Republiek

Openbaar vervoer

Met het openbaar vervoer reizen kan natuurlijk ook in de Dominicaanse Republiek. De keuze is meestal beperkt tot de bus of soortgelijke vervoermiddelen. Nou is dat over het algemeen geen ramp. Op veel routes rijden prima bussen die van airconditioning zijn voorzien. Op lange routes wordt er onderweg vaak even gestopt om te plassen of iets te drinken. Reizen per bus is voor westerse begrippen zeer goedkoop. Ideaal dus als je lowbudget door de Dominicaanse Republiek wilt reizen. Een nog goedkoper alternatief zijn de guaguas. Deze bustaxi’s worden vooral door de locals gebruikt en puilen vaak uit van de mensen en niet zelden ook nog dieren. Een hele ervaring voor wie echt wil reizen als een local.

In steden kun je gebruik maken van stadsbussen, maar ook van concho’s en motorconcho’s. Dit zijn deeltaxi’s en motortaxi’s die je voor weinig geld van A naar B brengen. Je kunt natuurlijk ook reguliere taxi’s gebruiken. Die zijn wel wat duurder, maar in vergelijking tot de Europese prijzen nog steeds prima te doen. In de hoofdstad Santo Domingo kun je sinds 2009 ook gebruik maken van een modern metronetwerk. De metro wordt vooral gebruikt door de lokale bevolking als forenzenvervoer, maar is ook prima geschikt voor toeristen die zich binnen de stad willen laten vervoeren.

taxi

Reisvoorbereiding

Als je op vakantie naar de Dominicaanse Republiek gaat is een goede reisvoorbereiding belangrijk. Op het moment dat je je reis geboekt hebt zijn er nog verschillende zaken die je moet of kunt regelen. Sommige dingen kun je beter ruim van tevoren al geregeld hebben terwijl andere zaken ook redelijk dicht voor vertrek nog kunnen.

Wij hebben alvast een checklist gemaakt voor jouw Dominicaanse Republiek-vakantie:
• Kijk of de geldigheid van je paspoort nog aan de eisen voldoet en vraag indien nodig op tijd een nieuw paspoort aan.
• Neem je door een arts voorgeschreven medicijnen mee naar de Dominicaanse Republiek? Regel dan bij je apotheek een medicijnverklaring. Deze is zowel in het Nederlands als in het Engels opgesteld.
• Om geld op te kunnen nemen uit de geldautomaten in de Dominicaanse Republiek moet je betaalprofiel van je bankpas op ‘wereld’ staan. Vaak staat die standaard op ‘Europa’. Via internetbankieren kun je je betaalprofiel (tijdelijk) aanpassen. Houd rekening met eventuele vertragingen op de terugreis, dus kies de data ruimer.
• Medische kosten kunnen in de Dominicaanse Republiek soms duurder zijn dan in Nederland en en zijn daarom niet altijd geheel gedekt door je ziektekostenverzekering. Regel daarom vooraf een reisverzekering met goede medische dekking. Het is vaak interessanter om een doorlopende reisverzekering te nemen, zeker als je reis drie weken of langer duurt.
• Voor je elektronische apparatuur heb je een reisstekker of adapter nodig. Deze kun je op de luchthaven kopen. Het is vaak voordeliger om deze vooraf via internet te kopen. Je hebt dan ook meer keuze en je hoeft dit niet meer op het vliegveld te regelen.
• Kijk vlak voor vertrek naar de Dominicaanse Republiek of je de dataroaming op je mobiele telefoon uitgeschakeld hebt om hoge telefoonkosten te voorkomen.


Jetlag

Een fenomeen waar je onontkomelijk mee te maken krijgt is tijdsverschil als je tussen Nederland en de Dominicaanse Republiek reist. Het is in de Dominicaanse Republiek altijd vroeger dan in Nederland. Het tijdsverschil bedraagt tijdens onze wintertijd 5 uur en tijdens onze zomertijd 6 uur. Het gevolg waar je dan als reiziger vaak mee te maken krijgt is een jetlag. Dit is een verstoring in het slaap-waakritme dat optreedt door een groot tijdsverschil binnen korte tijd. Dit is wat gebeurt als je van Nederland (of België) naar de Dominicaanse Republiek reist of omgedraaid. Onze ervaring is dat de jetlag heftiger is op de terugreis naar Europa dan op de heenreis naar de Dominicaanse Republiek.

Een jetlag is niet helemaal te voorkomen. Je kunt de impact van een jetlag wel beperken. Onderweg naar de Dominicaanse Republiek doe je dat door na aankomst je meteen aan te passen aan de lokale tijd. Blijf bij voorkeur dus op tot het tijdstip waarop je in Nederland zou gaan slapen. De kans is dan vrij groot dat je redelijk door kunt slapen. Als je geluk hebt slaap je tot een uur of 6 in de ochtend (lokale tijd) en kun je een dag later nog iets langer blijven liggen. Probeer vooral in het ritme van je bestemming te blijven slapen en vooral ook eten. Dan ben je vrij snel van de jetlag af.

Op de terugweg is het vaak een ander verhaal. De vluchten vanuit de Dominicaanse Republiek naar Nederland zijn vrijwel altijd nachtvluchten. De kans is groot dat je niet of amper slaapt, waardoor je eenmaal thuis aangekomen moe zult zijn en zou willen gaan slapen. Niet doen! Blijf bezig en probeer vooral wakker te blijven. Ga niet eventjes liggen, want dan gaat het mis met de jetlag. Probeer ook hier om je direct aan de lokale tijd aan te passen en ga ’s avonds op een normale tijd naar bed. Zet als het even kan de wekker op 7:00 uur om ’s ochtends op tijd op te staan om meteen in je ritme te komen. Belangrijk is om vervolgens overdag niet eventjes toe te geven aan vermoeidheid als die op komt zetten. Doe je dat wel dan is de kans groot dat je ’s nachts pas heel laat weer in slaap komt, waardoor de jetlag soms wel dagenlang aanhoudt.

Eten en drinken

In de Dominicaanse Republiek hangt wat je te eten krijgt vooral af van waar je eet. Op het moment dat je in all-inclusive hotel verblijft zie je een internationaal georiënteerde keuken waarbij er voor ieder wel wat wils te krijgen is. Meestal is het eten in buffetvorm en zijn er daarnaast ook nog a-la-carte-restaurants waar je optioneel kunt eten. Daarvoor moet je vaak vooraf reserveren. Deze restaurants hebben vaak een thema zoals Chinees, Italiaans, Japans, Thais, vis, barbecue, steak, Caribisch of iets anders. Vaak geldt dat hoe groter en duurder het hotel, des te gevarieerder het aanbod is. Soms moet je voor sommige restaurants op je resort wel betalen of zijn enkele gerechten zoals kreeft alleen te bestellen met bijbetaling. Bij de buffetten zie je vaak een zeer gevarieerd assortiment waarbij zowel liefhebbers van koude als warme gerechten aan hun trekken komen. Sommige hotels springen ook goed in op diëten zoals glutenvrij, lactosevrij of andere beperkingen. Bij een aantal hotels is dit wat minder goed geregeld.

eten

Natuurlijk zie je ook in de buffetrestaurants de invloeden van de Caribische keuken en het lokale marktaanbod terug. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ruime aanbod van vers fruit en heerlijke vruchtensappen, de vele stoofgerechten, bandera dominicana en vrij veel vis.

Ga je in een restaurant buiten de deur eten? Dan kun je heerlijk gaan genieten van de lokale keuken. Verse vis, heerlijke vleesgerechten, rijst en bonen wachten dan op je. Het nationale gerecht ‘bandera dominicana’ mag je natuurlijk niet overslaan tijdens je vakantie in de Dominicaanse Republiek.

Op het gebied van drank kun je in de Dominicaanse Republiek veel krijgen wat je in Nederland ook kunt drinken. Op het gebied van sterke drank krijg je niet zelden de goedkopere lokale producten voorgeschoteld. De nationale drank van de Dominicaanse Republiek is rum. Dat is voortgevloeid uit de al eeuwen aanwezige suikerindustrie op het eiland. Met deze rum worden ook heerlijke cocktails gemaakt zoals Cuba Libre, piña colada en mojito.

Houd je van een biertje? Dan is de kans groot dat je Presidente geserveerd krijgt. Dit bier wordt in de Dominicaanse Republiek geproduceerd en is veruit het meest geschonken en getapte bier. Presidente is een blond lagerbier met een alcoholpercentage van 5%. De smaak is, mits natuurlijk koel geserveerd, prima.

Presidente drinken